Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Reset
Reset

UBIJANIE MASŁA W CZERZENCE

23 marca 2017 roku uczniowie klasy IV wraz z opiekunami wybrali się do Wiejskiego Domu Kultury w Swornegaciach, aby uczestniczyć w warsztatach „Ubijania masła w czerzence”.  Dzieci miały ubić masło w tradycyjny sposób, który dawniej był bardzo znany. Dziś jednak niewiele osób to praktykuje, prawdopodobnie z braku czasu. Masło ubija się w drewnianym naczyniu zwanym „czerzenką”, składającego się ze spodu, nakładanego wierzchnika oraz długiego bijaka na kiju. Do dolnej części czerzenki wlano śmietanę, zbieraną specjalnie w tym celu z odstałego, ale słodkiego mleka. Następnie unoszono i opuszczano bijak, aż do dna czerzenki, czyli mieszano śmietanę w wyniku czego wytworzyły się grudki masła. Uczestnicy warsztatów z zaciekawieniem przyglądali się ciekawemu, aczkolwiek nieco żmudnemu procesowi, w wyniku którego otrzymuje się masło. Następnie dzieci skosztowały wiejskiego chleba z masłem i dżemem. Uśmiechy na ich twarzach były jednoznaczne, smakował znakomicie.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

 

Data dodania: 2017-03-23 20:34:00
Data edycji: 2018-11-05 20:37:46
Ilość wyświetleń: 778

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej