Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Reset
Reset

ZDROWE ŻYWIENIE - UBIJANIE MASŁA

21 września 2017 roku uczniowie klasy IV wspólnie z opiekunem brali udział w warsztatach „Ubijania masła w czerzence", które odbywały się w Wiejskim Domu Kultury w Swornegaciach. Masło ubijano w drewnianym naczyniu zwanym „czerzenką”, składającego się ze spodu, nakładanego wierzchnika oraz długiego bijaka na kiju. Do dolnej części czerzenki wlano śmietanę, zbieraną specjalnie w tym celu z odstałego, ale słodkiego mleka. Następnie unoszono i opuszczano bijak, aż do dna czerzenki, czyli mieszano śmietanę w wyniku czego wytworzyły się grudki masła. Uczestnicy warsztatów cierpliwie przyglądali się ciekawemu, aczkolwiek nieco żmudnemu procesowi, w wyniku którego otrzymuje się masło. Następnie dzieci skosztowały wiejskiego chleba z masłem i dżemem. Uśmiechy na ich twarzach były jednoznaczne, smakował znakomicie. Wyrabianie masła to stare, zanikające już rzemiosło. Dziś niewiele osób to praktykuje. W skład ubijanego w powyższy sposób masła wchodzą wyłącznie naturalne składniki co jeszcze bardziej zachęca do podtrzymania tradycji i spożywania naturalnego, zdrowego masła.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2017-09-21 20:51:00
Data edycji: 2018-11-11 20:53:30
Ilość wyświetleń: 659

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej