Zgodnie z tradycją, również i w 2025 roku postanowiliśmy upiec Babę wielkanocną. Mimo, iż wiele tradycji wielkanocnych ulega zmianom, babka wielkanocna nadal pozostaje jednym z najważniejszych elementów świątecznego stołu. Dawniej babkę wielkanocną wypiekano w Wielki Piątek lub w Wielką Sobotę. Zazwyczaj wypiekano babkę w piecu chlebowym, a po upieczeniu studzono ją na pierzynie, traktując jak królewnę. Baba wielkanocna symbolizuje sukces w gospodarstwie i zapewnia dostatek na cały rok. Ozdabiana jest zazwyczaj lukrem, cukrem pudrem lub posypywana jest bakaliami. Rodzaje babek: drożdżowe, piaskowe, cytrynowe i czekoladowe.
Nasze babki, były piaskowe, niektóre miały dodatek kakao, a posypane były cukrem pudrem. Najważniejsze jest to, że sami je wykonaliśmy i były przepyszne. Potwierdzić to mogą nasi młodsi koledzy, którzy pomogli nam je skonsumować. Wcześniej maluchy zaprosiły nas na wielkanocny występ oraz uczestniczyliśmy w warsztatach i wykonaliśmy „Wielkanocny gaik”, który stał się rekwizytem do naszego występu wielkanocnego. Dziękujemy grupie młodszej za zaproszenie, zostaliśmy wprowadzeni w nastrój świąteczny oraz miło spędziliśmy ostatni dzień przed przerwą świąteczną.
Opracowała Hanna Jankowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11