Uczniowie z klasy III Szkoły Podstawowej w Swornegaciach, brali udział w warsztatach kulinarnych z kuchni kaszubskiej. Celem warsztatów było przybliżenie dzieciom zwyczajów związanych z Wielkanocą (Jastrë), a także wspólna zabawa. „Babki wielkanocne", które upiekli uczniowie są w tradycji kaszubskiej symbolem umiejętności i doskonałości. Wszyscy uczestnicy warsztatów pracowali z pełnym zaangażowaniem, przygotowując ciasto według przepisu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Dodawali kolejno produkty podając ich nazwy kaszubskie – mąka, cëczer, òléj, jôjka, proszk do pieczeniô, bùlwòwô mączka, pùdercëczer. Na zakończenie zajęć kulinarnych wszyscy z apetytem zjedli przygotowane wypieki.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
Data dodania: 2025-04-06 20:31:47
Data edycji: 2025-04-06 20:37:11
Ilość wyświetleń: 186
Konkursy
Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!