Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Reset
Reset

DYNIA W ROLI GŁÓWNEJ

20 października 2023 roku uczniowie klasy V i VI Szkoły Podstawowej w Swornegaciach wraz z opiekunami wybrali się do Wiejskiego Domu Kultury, aby brać udział w zajęciach kulinarnych. Tym razem dzieci zabrały się za przygotowanie kompotu z dyni w zalewie słodko - kwaśnej, aby poznać dawny sposób konserwacji żywności, jakim jest pasteryzacja. Dynia jest wprost idealna na zaprawy – dżemy, konfitury, sałatki, kompoty, a nawet marynaty octowe. Można także przygotować z niej smaczną zupę – krem. Uczniowie obierali dynię z grubej skóry, wydrążali pestki, po czym kroili ją w kostkę. Po umyciu wrzucili ją do garnka, dodali cukier i goździki, a po zagotowaniu dolali ocet.  Po ugotowaniu dynię wlano do słoików, które dzieci zabrały do swoich domów. Warto pamiętać, że dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarcza nam wielu witamin  i minerałów, które stają się niezbędne, gdy nadchodzą chłodniejsze dni.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2023-10-22 17:30:36
Data edycji: 2023-10-22 17:39:21
Ilość wyświetleń: 159

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej