Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Reset
Reset

DYNIOWE PLACUSZKI

3 października 2024 roku uczniowie klasy II Szkoły Podstawowej w Swornegaciach wraz z nauczycielem regionalistą wybrali się do Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego, aby brać udział w zajęciach kulinarnych. Tym razem dzieci zabrały się za przygotowanie placków z dyni. Dynia jest wprost idealna na zaprawy – dżemy, konfitury, sałatki, kompoty, a nawet marynaty octowe. Można także przygotować z niej smaczną zupę – krem. Uczniowie obierali dynię z grubej skóry, wydrążali pestki, po czym jedną część dyni pokroili w kostkę (na kompot), a drugą potarli maszynką, następnie dodali płatki owsiane, mąkę i szczyptę soli. Po dokładnym wymieszaniu ciasta można było smażyć placuszki na patelni, a potem zjeść ze smakiem. Warto pamiętać, że dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarcza nam wielu witamin i minerałów, które stają się niezbędne, gdy nadchodzą chłodniejsze dni.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2024-10-06 19:28:36
Data edycji: 2024-10-06 19:34:51
Ilość wyświetleń: 85

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej