3 października 2024 roku uczniowie klasy II Szkoły Podstawowej w Swornegaciach wraz z nauczycielem regionalistą wybrali się do Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego, aby brać udział w zajęciach kulinarnych. Tym razem dzieci zabrały się za przygotowanie placków z dyni. Dynia jest wprost idealna na zaprawy – dżemy, konfitury, sałatki, kompoty, a nawet marynaty octowe. Można także przygotować z niej smaczną zupę – krem. Uczniowie obierali dynię z grubej skóry, wydrążali pestki, po czym jedną część dyni pokroili w kostkę (na kompot), a drugą potarli maszynką, następnie dodali płatki owsiane, mąkę i szczyptę soli. Po dokładnym wymieszaniu ciasta można było smażyć placuszki na patelni, a potem zjeść ze smakiem. Warto pamiętać, że dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarcza nam wielu witamin i minerałów, które stają się niezbędne, gdy nadchodzą chłodniejsze dni.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11