Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

DYNIOWE PLACUSZKI

3 października 2024 roku uczniowie klasy II Szkoły Podstawowej w Swornegaciach wraz z nauczycielem regionalistą wybrali się do Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego, aby brać udział w zajęciach kulinarnych. Tym razem dzieci zabrały się za przygotowanie placków z dyni. Dynia jest wprost idealna na zaprawy – dżemy, konfitury, sałatki, kompoty, a nawet marynaty octowe. Można także przygotować z niej smaczną zupę – krem. Uczniowie obierali dynię z grubej skóry, wydrążali pestki, po czym jedną część dyni pokroili w kostkę (na kompot), a drugą potarli maszynką, następnie dodali płatki owsiane, mąkę i szczyptę soli. Po dokładnym wymieszaniu ciasta można było smażyć placuszki na patelni, a potem zjeść ze smakiem. Warto pamiętać, że dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarcza nam wielu witamin i minerałów, które stają się niezbędne, gdy nadchodzą chłodniejsze dni.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2024-10-06 19:28:36
Data edycji: 2024-10-06 19:34:51
Ilość wyświetleń: 150

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej