Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Reset
Reset

DYNIOWY PRZYSMAK

18 stycznia 2024 roku uczniowie klasy IV Szkoły Podstawowej w Swornegaciach wraz  z nauczycielem regionalistą wybrali się do Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego, aby brać udział w zajęciach kulinarnych. Tym razem dzieci zabrały się za przygotowanie dżemu z dyni. Dynia jest wprost idealna na zaprawy – dżemy, konfitury, sałatki, kompoty, a nawet marynaty octowe. Można także przygotować z niej smaczną zupę – krem. Uczniowie obierali dynię z grubej skóry, wydrążali pestki, po czym kroili ją w kostkę. Po umyciu wrzucili ją do garnka i dodali cukier. Warto pamiętać, że dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarcza nam wielu witamin  i minerałów, które stają się niezbędne, gdy nadchodzą chłodniejsze dni.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2024-01-21 17:09:13
Data edycji: 2024-01-21 17:15:41
Ilość wyświetleń: 300

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej