Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

KAPUŚCIANA PRZYGODA

27 września br. w Wiejskim Domu Kultury odbyły się warsztaty kulinarne z kuchni kaszubskiej. W zajęciach brali udział uczniowie klasy III i IV Szkoły Podstawowej w Swornegaciach. Uczniowie uczestniczący w lekcjach języka kaszubskiego mogli pod czujnym okiem pań z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich nauczyć się starego sposobu kiszenia kapusty. Tego dnia mieszkanki pokazały dzieciom tradycyjny sposób, w jaki się to odbywa - poprzez szatkowanie kapusty i dodawanie odrobiny marchewki oraz soli. Ważnym elementem w kiszeniu kapusty jest dokładne ubicie jej, tak aby puściła soki. Kolejną popularną potrawą z tego smacznego warzywa był bigos, który został przygotowany przez obsługę Wiejskiego Domu Kultury i tego dnia każdy z uczestników warsztatów mógł go skosztować. Kapusta to bardzo zdrowe warzywo, posiadające wiele cennych witamin, które w okresie jesienno - zimowym wspomagają nasz układ odpornościowy.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2024-10-06 19:23:45
Data edycji: 2024-10-06 19:37:20
Ilość wyświetleń: 124

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej