27 września br. w Wiejskim Domu Kultury odbyły się warsztaty kulinarne z kuchni kaszubskiej. W zajęciach brali udział uczniowie klasy III i IV Szkoły Podstawowej w Swornegaciach. Uczniowie uczestniczący w lekcjach języka kaszubskiego mogli pod czujnym okiem pań z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich nauczyć się starego sposobu kiszenia kapusty. Tego dnia mieszkanki pokazały dzieciom tradycyjny sposób, w jaki się to odbywa - poprzez szatkowanie kapusty i dodawanie odrobiny marchewki oraz soli. Ważnym elementem w kiszeniu kapusty jest dokładne ubicie jej, tak aby puściła soki. Kolejną popularną potrawą z tego smacznego warzywa był bigos, który został przygotowany przez obsługę Wiejskiego Domu Kultury i tego dnia każdy z uczestników warsztatów mógł go skosztować. Kapusta to bardzo zdrowe warzywo, posiadające wiele cennych witamin, które w okresie jesienno - zimowym wspomagają nasz układ odpornościowy.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11