21 września w piątek 2018 roku uczniowie z klasy I i II szkoły podstawowej wraz z nauczycielami regionalistami wybrali się do Wiejskiego Domu Kultury, aby wziąć udział w warsztatach kuchni kaszubskiej „Przy kuchennym stole". Pierwszym etapem było zapoznanie się z przepisem na kaszubskie racuchy, po czym uczniowie ochoczo zabrali się do pracy. Dodawali kolejno produkty i miksowali je ze sobą. Następnie do zmiksowanego już ciasta dodali pokrojone w plasterki jabłka. Ostatnim etapem było smażenie racuchów na rozgrzanej wcześniej dużej patelni. W trakcie oczekiwania na przysmaki, dzieci mogły wziąć udział w rozmaitych konkurencjach drużynowych przygotowanych przez panie instruktorki. Zmagania dotyczyły głównie nazw sprzętów oraz produktów wykorzystywanych podczas pracy w kuchni. Po usmażeniu racuchów dzieci udekorowały swoje wypieki cukrem pudrem i z apetytem zjadły.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11