6 i 7 października 2022r. w Wiejskim Domu Kultury odbyły się warsztaty kulinarne z kuchni kaszubskiej. Uczestniczyli w nich chętni uczniowie z klas V, VI i VII i VIII Szkoły Podstawowej w Swornegaciach wraz z nauczycielem regionalistą. Dzieci uczęszczające na lekcje języka regionalnego mogły przygotować pyszną kaszubską potrawę, którą były „szare kluski”. To potrawa z ziemniaków, mąki żytniej i pszennej, z dodatkiem boczku wędzonego oraz cebuli. Dzieci bardzo zaangażowały się w przygotowanie klusek. „Szare kluski” niegdyś często gościły na kaszubskich stołach, jednak dziś już zwyczaj ten jest mało znany. Aby nie dopuścić do całkowitego zaniku tradycji należy przekazać wiedzę na jej temat młodemu pokoleniu. Na zakończenie zajęć kulinarnych uczniowie skosztowali pyszne kluski dodając do nich boczek i cebulkę. Dzieciom tak bardzo smakowały „szare kluski”, że obiecały je zrobić w domu wspólnie z rodzicami.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11