21 marca 2025r. w Wiejskim Domu Kultury odbyły się warsztaty kulinarne z kuchni kaszubskiej. Uczestniczyli w nich uczniowie z klasy V, VII oraz VIII Szkoły Podstawowej w Swornegaciach wraz z nauczycielem regionalistą. Dzieci uczęszczające na lekcje języka regionalnego mogły przygotować pyszną kaszubską, jak i również postną potrawę, którą były „szare kluski”. To potrawa z ziemniaków i mąki żytniej, z dodatkiem boczku wędzonego oraz cebuli. Dzieci bardzo zaangażowały się w przygotowanie potrawy. „Szare kluski” niegdyś często gościły na kaszubskich stołach, jednak dziś już zwyczaj ten jest mało znany. Aby nie dopuścić do całkowitego zaniku tradycji należy przekazać wiedzę na jej temat młodemu pokoleniu. Na zakończenie zajęć kulinarnych uczniowie skosztowali pyszne kluski dodając do nich boczek i cebulkę. Dzieciom tak bardzo smakowały „szare kluski”, że obiecały je zrobić w domu wspólnie z rodzicami. Dziękujemy paniom z Wiejskiego Domu Kultury za przygotowanie pysznych warsztatów.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11