Święto Pieczonego Ziemniaka to tradycyjne święto ludowe, a związane jest z wykopkami, które rozpoczynały się w dzień św. Tekli (23 września). Po zmierzchu rozpalano na polach ogniska, a upieczone w nich ziemniaki były pożywieniem po ciężkiej pracy.
Dzieci z Oddziału Przedszkolnego „A” obchodziły święto 3 października. Na cały dzień składały się różne zajęcia związane z ziemniakami. Z samego rana poznaliśmy bajkę „Jak ziemniaki dotarły do naszego kraju”, dzięki której mogliśmy zapoznać się ze wzrostem rośliny od zasadzenia do wykopek. Wspólnie tańczyliśmy w rytm i śpiewaliśmy „Piosenkę ziemniaka”. Poznaliśmy różne odmiany ziemniaków np. polskie, czerwone czy tzw. sałatkowe. Każde dziecko wykonało „Ziemniaczanego jeża”. Wykonywaliśmy ziemniaczane zadania logiczne, a po obiedzie uczestniczyliśmy w „Ziemniaczanej Olimpiadzie”. Najprzyjemniejsze czekało nas po południu, kiedy to wróciliśmy wraz z rodzicami do szkolnej stołówki, by zasiąść przy wspólnym stole. Rodzice przygotowali przepyszne potrawy z ziemniaków. Degustowaliśmy przeróżne sałatki, zapiekanki, placuszki, pierogi, a nawet domowe chipsy. Po konsumpcji Pani wychowawczyni wręczyła wszystkim dzieciom pamiątkowe dyplomy oraz medale, a rodzice mięli możliwość zobaczyć czego dzieci nauczyły się w pierwszym miesiącu roku przedszkolnego. Ten dzień z pewnością możemy zaliczyć do intensywnych i pracowitych. DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM RODZICOM ZA PRZYGOTOWANIE TAK WYŚMIENITYCH POTRAW ZE ZWYKŁYCH ZIEMNIAKÓW.
Opracowała Hanna Jankowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11