Baba wielkanocna to najbardziej rozpoznawalny symbol Wielkanocy. Tradycja wypiekania tych bab sięga XV wieku. To najstarszy wypiek sporządzany w Polsce. Zwyczaj ten przywędrował do nas z Litwy i Białorusi. Baba wielkanocna jest symbolem dostatku i umiejętności kucharskich, dlatego wypiekano je ze szczególną starannością, aby były jak najbardziej dorodne. Dzieci z grupy starszaków bardzo dokładnie stosowały się do przepisu. Precyzyjnie odmierzały wszystkie składniki, dokładnie łączyły składniki, ubijały pianę z białek i mieszały całą masę. Następnie smarowały tłuszczem foremki, do których później nakładały ciasto. Po upieczeniu, lukrowały i posypywały cukrem pudrem. Teraz przyszedł czas na degustację, na którą zaprosiły rodziców. Wszystkim dzieciom i gościom, baby smakowały wyśmienicie.
Opracowała Hanna Jankowska
Data dodania: 2024-04-10 19:07:10
Data edycji: 2024-04-10 19:12:08
Ilość wyświetleń: 127
Konkursy
Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!