W piątek, 4 października 2019 roku uczniowie klasy VI Szkoły Podstawowej brali udział w warsztatach „Przy kuchennym stole" przy Kaszubskim Domu Rękodzieła Ludowego w Swornegaciach. Pieczenie racuchów, to stara kaszubska tradycja, która przetrwała do dziś. Przygotowanie tych słodkich placuszków nie wymagało wielu umiejętności, ale trzeba było zapoznać się z przepisem, a następnie kolejno dodawać potrzebne produkty. Uczniów nie trzeba było specjalnie zachęcać do pracy. Dodawali kolejno produkty, tj: mąkę, mleko, maślankę, jaja, drożdże lub proszek do pieczenia, po czym wszystko miksowali ze sobą. Aby racuchy nie były zbyt słodkie do zmiksowanego już ciasta dodali pokrojone w plasterki jabłka. Ostatnim etapem było smażenie racuchów na rozgrzanej wcześniej dużej patelni. Po wystygnięciu racuchy w mgnieniu oka zniknęły w żołądkach dzieci.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
Data dodania: 2019-10-01 19:03:25
Data edycji: 2019-10-14 11:20:53
Ilość wyświetleń: 675
Konkursy
Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!