Na lekcji języka kaszubskiego uczniowie klasy IV piekli tradycyjny kaszubski piernik. Zajęcia rozpoczęły się krótkim omówieniem historii tego wypieku oraz jego znaczenia w kaszubskiej kulturze. Uczniowie poznali typowe przyprawy wykorzystywane w pierniku, takie jak np. cynamon , a także dowiedzieli się, skąd wzięła się popularność tego ciasta w regionie. Następnie, pod okiem nauczyciela, samodzielnie przygotowali ciasto, mieszając składniki i poznając nazwy poszczególnych produktów w języku kaszubskim.
Wspólne pieczenie było doskonałą okazją do utrwalenia słownictwa związanego z kuchnią oraz z tradycjami kulinarnymi Kaszub. Podczas pracy panowała miła atmosfera, a uczniowie chętnie współpracowali i zadawali pytania dotyczące zwyczajów kulinarnych swoich przodków. Zajęcia zakończyły się degustacją upieczonego piernika oraz rozmową o tym, jak różne potrawy i obrzędy wpływają na kształtowanie kaszubskiej tożsamości.
Opracowała Marlena Bakhaus-Masloch

89-608 Swornegacie
Szkolna 11