30 maja 2023 roku przy placie kuchennej Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego odbyły się warsztaty kulinarne z kuchni kaszubskiej. Uczestniczyli w nich uczniowie klasy III, IV, VI i VII Szkoły Podstawowej w Swornegaciach. Dzieci uczęszczające na lekcje języka kaszubskiego mogły wspólnie przygotować rabarbarowe racuchy, przekonać się jak smakuje lokalny przysmak oraz dowiedzieć się, jakie produkty są potrzebne, aby go przygotować. Rabarbar to warzywo, które w okresie wiosennym często używane jest do różnego rodzaju potraw, np. ciasta drożdżowego, dżemu, kompotu itp. Warzywo to posiada wiele wartości odżywczych, pozytywnie wpływających na nasz organizm. Uczniowie z apetytem skosztowali pyszne racuchy z rabarbarem, posypując je cukrem pudrem.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
Data dodania: 2023-06-06 19:22:52
Data edycji: 2023-06-06 19:28:55
Ilość wyświetleń: 196
Konkursy
Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!