10 marca 2023 roku, dzieci z klasy II i V z naszej szkoły w ramach lekcji języka kaszubskiego brali udział w zajęciach kulinarnych w Wiejskim Domu Kultury w Swornegaciach. Zadaniem uczniów było przygotowanie wiosennej sałatki jarzynowej, która również w okresie Wielkanocy - Jastrë gości na większości stołach. Uczniowie mieli okazję powtórzyć sobie nazwy kaszubskie składników, z których przygotowano sałatkę – jabkò, gùrczi, marchiew, piotrëszka, cebùla, groszk, seler, bùlwë, mòzdrëch – musztarda. Z ochotą zabrali się do krojenia wcześniej ugotowanych warzyw, dobrze się przy tym bawiąc. Po pokrojeniu potrzebnych składników wszystko razem wsypali do jednej dużej miski. Dodali majonez, musztardę, trochę soli i pieprzu do smaku, następnie po dokładnym wymieszaniu rozłożyli sałatkę na talerzyki. Na zakończenie zajęć dzieci usiadły razem przy stole i z apetytem zjadły przygotowaną sałatkę jarzynową.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11