Świąteczny piernik o aromatycznym, korzennym zapachu i intensywnym smaku, to tradycyjny przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie polskie Boże Narodzenie. Jednak, co ciekawe-początkowo pierniczki nie gościły na wigilijnym stole, a w staropolskiej apteczce.
Boże Narodzenie nieodłącznie kojarzy się z zapachem pierników, doprawianych cynamonem, gałką muszkatołową czy imbirem, a wypiekanie ich to niemal rodzinne święto, na które cieszą się w szczególności dzieci. Nasze 6-latki samodzielnie przygotowały ciasto z mąki pszennej, do której dodały rozpuszczony miód, masło i mleko. Z rozwałkowanego ciasta o głębokim, brązowym kolorze wykrawały różnorodne kształty, które kojarzą się ze świętami: bałwanki, renifery, gwiazdki czy Mikołaje. Przysmak ten to obok karpia, pierogów i kapusty z grzybami, prawdziwy symbol polskiego Bożego Narodzenia. Jednak, co ciekawe, pierniki wcale nie pochodzą z Polski, a ich wypiekaniem zajmowano się już w starożytności. Tradycja ta bardzo się nam podoba – lubimy je piec, ozdabiać, w szczególności uwielbiamy je jeść.
Opracowała Hanna Jankowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11