Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

SZACUNEK, WARTOŚĆ I ZNACZENIE CHLEBA W NASZEJ TRADYCJI I KULTURZE

W środę, 29 września 2021r. grupa uczniów Szkoły Podstawowej w Swornegaciach w ramach zajęć z języka kaszubskiego pod opieką nauczycieli regionalistów uczestniczyła w warsztatach z tradycyjnych metod wypiekania chleba w piecu chlebowym. Celem warsztatów była nie tylko dobra zabawa, ale upowszechnianie edukacji regionalnej i promowanie rękodzieła ludowego. Uczniowie poznali proces wyrabiania chleba, począwszy od przesiewania mąki, wykonania zaczynu, wygniatania i wyrastania ciasta. Pod okiem instruktorów dzieci sumiennie wykonywały polecenia, słusznie zauważając, że cały proces wymagał czasu, odrobiny cierpliwości i zachowania określonych procedur. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta instruktor przedstawił prelekcję na temat szacunku, wartości i znaczenia chleba w naszej tradycji i kulturze. Uczniowie zainteresowani haftem kaszubskim, rzeźbą czy malarstwem mogli odwiedzić Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego i obejrzeć wystawy twórców ludowych. Największą radość sprawiło dzieciom wyjmowanie ciepłego i pachnącego chleba z pieca. Na zakończenie lekcji wypieku uczniowie otrzymali certyfikat „Małego Piekarza” oraz sworzyński, pachnący chlebek.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2021-10-03 13:06:42
Data edycji: 2021-10-03 13:16:56
Ilość wyświetleń: 460

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej