W środę, 29 września 2021r. grupa uczniów Szkoły Podstawowej w Swornegaciach w ramach zajęć z języka kaszubskiego pod opieką nauczycieli regionalistów uczestniczyła w warsztatach z tradycyjnych metod wypiekania chleba w piecu chlebowym. Celem warsztatów była nie tylko dobra zabawa, ale upowszechnianie edukacji regionalnej i promowanie rękodzieła ludowego. Uczniowie poznali proces wyrabiania chleba, począwszy od przesiewania mąki, wykonania zaczynu, wygniatania i wyrastania ciasta. Pod okiem instruktorów dzieci sumiennie wykonywały polecenia, słusznie zauważając, że cały proces wymagał czasu, odrobiny cierpliwości i zachowania określonych procedur. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta instruktor przedstawił prelekcję na temat szacunku, wartości i znaczenia chleba w naszej tradycji i kulturze. Uczniowie zainteresowani haftem kaszubskim, rzeźbą czy malarstwem mogli odwiedzić Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego i obejrzeć wystawy twórców ludowych. Największą radość sprawiło dzieciom wyjmowanie ciepłego i pachnącego chleba z pieca. Na zakończenie lekcji wypieku uczniowie otrzymali certyfikat „Małego Piekarza” oraz sworzyński, pachnący chlebek.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11