Czcionka:

A+A-

Kontrast:

TRADYCYJNY CHLEB SWORZYŃSKI

W środę, 4 maja 2022r. uczniowie klas V, VI, VII i VIII ze Szkoły Podstawowej w Swornegaciach  w ramach zajęć z języka kaszubskiego pod opieką nauczycieli uczestniczyli w warsztatach z tradycyjnych metod wypiekania chleba w piecu chlebowym. Celem warsztatów była nie tylko dobra zabawa, ale upowszechnianie edukacji regionalnej i promowanie rękodzieła ludowego. Uczniowie poznali proces wyrabiania chleba, począwszy od przesiewania mąki, wykonania zaczynu, wygniatania i wyrastania ciasta. Pod okiem instruktorów z Wiejskiego Domu Kultury młodzież sumiennie wykonywała polecenia, słusznie zauważając, że cały proces wymagał czasu, odrobiny cierpliwości i zachowania określonych procedur. Największą radość sprawiło uczniom wyjmowanie ciepłego i pachnącego chleba z pieca. Na zakończenie lekcji wypieku uczniowie otrzymali sworzyński, pachnący chlebek.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2022-05-05 18:33:56
Data edycji: 2022-05-05 18:37:31
Ilość wyświetleń: 60

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej