Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

UBIJANIE MASŁA W CZERZENCE

23 marca 2017 roku uczniowie klasy IV wraz z opiekunami wybrali się do Wiejskiego Domu Kultury w Swornegaciach, aby uczestniczyć w warsztatach „Ubijania masła w czerzence”.  Dzieci miały ubić masło w tradycyjny sposób, który dawniej był bardzo znany. Dziś jednak niewiele osób to praktykuje, prawdopodobnie z braku czasu. Masło ubija się w drewnianym naczyniu zwanym „czerzenką”, składającego się ze spodu, nakładanego wierzchnika oraz długiego bijaka na kiju. Do dolnej części czerzenki wlano śmietanę, zbieraną specjalnie w tym celu z odstałego, ale słodkiego mleka. Następnie unoszono i opuszczano bijak, aż do dna czerzenki, czyli mieszano śmietanę w wyniku czego wytworzyły się grudki masła. Uczestnicy warsztatów z zaciekawieniem przyglądali się ciekawemu, aczkolwiek nieco żmudnemu procesowi, w wyniku którego otrzymuje się masło. Następnie dzieci skosztowały wiejskiego chleba z masłem i dżemem. Uśmiechy na ich twarzach były jednoznaczne, smakował znakomicie.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

 

Data dodania: 2017-03-23 20:34:00
Data edycji: 2018-11-05 20:37:46
Ilość wyświetleń: 885

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej