23 marca 2017 roku uczniowie klasy IV wraz z opiekunami wybrali się do Wiejskiego Domu Kultury w Swornegaciach, aby uczestniczyć w warsztatach „Ubijania masła w czerzence”. Dzieci miały ubić masło w tradycyjny sposób, który dawniej był bardzo znany. Dziś jednak niewiele osób to praktykuje, prawdopodobnie z braku czasu. Masło ubija się w drewnianym naczyniu zwanym „czerzenką”, składającego się ze spodu, nakładanego wierzchnika oraz długiego bijaka na kiju. Do dolnej części czerzenki wlano śmietanę, zbieraną specjalnie w tym celu z odstałego, ale słodkiego mleka. Następnie unoszono i opuszczano bijak, aż do dna czerzenki, czyli mieszano śmietanę w wyniku czego wytworzyły się grudki masła. Uczestnicy warsztatów z zaciekawieniem przyglądali się ciekawemu, aczkolwiek nieco żmudnemu procesowi, w wyniku którego otrzymuje się masło. Następnie dzieci skosztowały wiejskiego chleba z masłem i dżemem. Uśmiechy na ich twarzach były jednoznaczne, smakował znakomicie.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11