W czwartek, 19 października 2017r. w Wiejskim Domu Kultury odbyły się warsztaty kulinarne z kuchni kaszubskiej. Uczestniczyli w nich uczniowie klas IV i V Szkoły Podstawowej w Swornegaciach. Dzieci uczęszczające na lekcje języka regionalnego mogły wspólnie z seniorkami przygotować pyszną kaszubską potrawę, którą były „szare kluski”. To potrawa z ziemniaków, mąki żytniej i pszennej, z dodatkiem boczku wędzonego oraz cebuli. Dzieci bardzo zaangażowały się w przygotowanie klusek. „Szare kluski” niegdyś często gościły na kaszubskich stołach, jednak dziś już zwyczaj ten jest mało znany. Aby nie dopuścić do całkowitego zaniku tradycji należy przekazać wiedzę na jej temat młodemu pokoleniu. W tym przypadku uczyniły to panie seniorki, pomagając uczniom pogłębić wiedzę na temat przygotowywanej potrawy. Na zakończenie zajęć kulinarnych uczniowie wraz z seniorkami skosztowali pyszne kluski dodając do nich boczek i cebulkę. Dzieciom tak bardzo smakowały „szare kluski”, że obiecały je zrobić w domu wspólnie z rodzicami.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11