Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Reset
Reset

WARSZTATY TRADYCYJNEGO UBIJANIA MASŁA

22 września 2023 roku uczniowie klasy II i III Szkoły Podstawowej wraz z instruktorkami oraz nauczycielem regionalistą brali udział w warsztatach „Tradycyjnego ubijania masła”, które odbyły się w naszej szkole.  Dzieci miały ubić masło w tradycyjny sposób, który dawniej był bardzo znany. Dziś jednak niewiele osób to praktykuje, prawdopodobnie z braku czasu. Dawniej masło ubijało się w drewnianym naczyniu zwanym „czerzenką”, składającego się ze spodu, nakładanego wierzchnika oraz długiego bijaka na kiju. Do dolnej części czerzenki wlewano śmietanę, zbieraną specjalnie w tym celu z odstałego, ale słodkiego mleka. Następnie unoszono i opuszczano bijak, aż do dna czerzenki, czyli mieszano śmietanę w wyniku czego wytworzyły się grudki masła. Tym razem uczestnicy warsztatów czerzenkę zastąpili słoikami, potrząsając nimi ubili smaczne masełko. Następnie dzieci skosztowały wiejskiego chleba z masłem. Uśmiechy na ich twarzach były jednoznaczne, smakował znakomicie. Dziękujemy serdecznie paniom za przekazywanie tradycji młodemu pokoleniu.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2023-09-24 20:53:55
Data edycji: 2023-09-25 12:19:51
Ilość wyświetleń: 212

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej