22 września 2023 roku uczniowie klasy II i III Szkoły Podstawowej wraz z instruktorkami oraz nauczycielem regionalistą brali udział w warsztatach „Tradycyjnego ubijania masła”, które odbyły się w naszej szkole. Dzieci miały ubić masło w tradycyjny sposób, który dawniej był bardzo znany. Dziś jednak niewiele osób to praktykuje, prawdopodobnie z braku czasu. Dawniej masło ubijało się w drewnianym naczyniu zwanym „czerzenką”, składającego się ze spodu, nakładanego wierzchnika oraz długiego bijaka na kiju. Do dolnej części czerzenki wlewano śmietanę, zbieraną specjalnie w tym celu z odstałego, ale słodkiego mleka. Następnie unoszono i opuszczano bijak, aż do dna czerzenki, czyli mieszano śmietanę w wyniku czego wytworzyły się grudki masła. Tym razem uczestnicy warsztatów czerzenkę zastąpili słoikami, potrząsając nimi ubili smaczne masełko. Następnie dzieci skosztowały wiejskiego chleba z masłem. Uśmiechy na ich twarzach były jednoznaczne, smakował znakomicie. Dziękujemy serdecznie paniom za przekazywanie tradycji młodemu pokoleniu.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11