12 listopada 2019 roku uczniowie klasy V i VII Szkoły Podstawowej w Swornegaciach wraz z nauczycielem regionalistą wybrali się do Wiejskiego Domu Kultury, aby brać udział w zajęciach kulinarnych. Tym razem dzieci zabrały się za przygotowanie kompotu z dyni w zalewie słodko - kwaśnej, aby poznać dawny sposób konserwacji żywności, jakim jest pasteryzacja. Dynia jest wprost idealna na zaprawy – dżemy, konfitury, sałatki, kompoty, a nawet marynaty octowe. Uczniowie obierali dynię z grubej skóry, wydrążali pestki, po czym kroili ją w kostkę. Po umyciu wrzucili ją do garnka, dodali cukier i goździki, a po zagotowaniu dolali ocet. Po ugotowaniu dynię wlano do słoików, które dzieci zabrały do swoich domów. Warto pamiętać, że dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarcza nam wielu witamin i minerałów, które stają się niezbędne, gdy nadchodzą chłodniejsze dni.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11