Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

WEKOWANIE DYNI

12 listopada 2019 roku uczniowie klasy V i VII Szkoły Podstawowej w Swornegaciach wraz z nauczycielem regionalistą wybrali się do Wiejskiego Domu Kultury, aby brać udział w zajęciach kulinarnych. Tym razem dzieci zabrały się za przygotowanie kompotu z dyni w zalewie słodko - kwaśnej, aby poznać dawny sposób konserwacji żywności, jakim jest pasteryzacja. Dynia jest wprost idealna na zaprawy – dżemy, konfitury, sałatki, kompoty, a nawet marynaty octowe. Uczniowie obierali dynię z grubej skóry, wydrążali pestki, po czym kroili ją w kostkę. Po umyciu wrzucili ją do garnka, dodali cukier i goździki, a po zagotowaniu dolali ocet.  Po ugotowaniu dynię wlano do słoików, które dzieci zabrały do swoich domów. Warto pamiętać, że dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarcza nam wielu witamin   i minerałów, które stają się niezbędne, gdy nadchodzą chłodniejsze dni.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2019-11-14 08:30:09
Data edycji: 2019-11-17 16:38:30
Ilość wyświetleń: 1030

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej