Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

WEKOWANIE DYNI

12 listopada 2019 roku uczniowie klasy V i VII Szkoły Podstawowej w Swornegaciach wraz z nauczycielem regionalistą wybrali się do Wiejskiego Domu Kultury, aby brać udział w zajęciach kulinarnych. Tym razem dzieci zabrały się za przygotowanie kompotu z dyni w zalewie słodko - kwaśnej, aby poznać dawny sposób konserwacji żywności, jakim jest pasteryzacja. Dynia jest wprost idealna na zaprawy – dżemy, konfitury, sałatki, kompoty, a nawet marynaty octowe. Uczniowie obierali dynię z grubej skóry, wydrążali pestki, po czym kroili ją w kostkę. Po umyciu wrzucili ją do garnka, dodali cukier i goździki, a po zagotowaniu dolali ocet.  Po ugotowaniu dynię wlano do słoików, które dzieci zabrały do swoich domów. Warto pamiętać, że dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarcza nam wielu witamin   i minerałów, które stają się niezbędne, gdy nadchodzą chłodniejsze dni.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2019-11-14 08:30:09
Data edycji: 2019-11-17 16:38:30
Ilość wyświetleń: 307

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button