W środę, 6 kwietnia 2016r. grupa uczniów Zespołu Szkół w Swornegaciach w ramach zajęć z języka kaszubskiego pod opieką nauczycieli uczestniczyła w warsztatach z tradycyjnych metod wypiekania chleba w piecu chlebowym. Celem warsztatów była nie tylko dobra zabawa, ale upowszechnianie edukacji regionalnej i promowanie rękodzieła ludowego. Uczniowie poznali proces wyrabiania chleba, począwszy od przesiewania mąki, wykonania zaczynu, wygniatania i wyrastania ciasta. Pod okiem instruktorów dzieci sumiennie wykonywały polecenia, słusznie zauważając, że cały proces wymagał czasu, odrobiny cierpliwości i zachowania określonych procedur. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta instruktor przedstawił prelekcję na temat szacunku, wartości i znaczenia chleba w naszej tradycji i kulturze. Największą radość sprawiło dzieciom wyjmowanie ciepłego i pachnącego chleba z pieca. Na zakończenie warsztatów każdy z uczniów otrzymał chrupiący chleb oraz certyfikat „Małego Piekarza”.
Data dodania: 2016-04-04 21:07:00
Data edycji: 2018-11-10 21:10:36
Ilość wyświetleń: 729
Konkursy
Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!