14 marca 2023 roku, młodzież z klas VI, VII i VIII Szkoły Podstawowej w Swornegaciach, która uczęszcza na lekcje języka kaszubskiego brała udział w warsztatach kulinarnych z kuchni kaszubskiej. Wielkimi krokami zbliżają się Jastrë (Wielkanoc), więc dzieci mogły zapoznać się z wypiekami, które właśnie w tym okresie goszczą na kaszubskich stołach. „Babki wielkanocne", które upiekli uczniowie są w tradycji kaszubskiej symbolem umiejętności i doskonałości. Wszyscy uczestnicy warsztatów pracowali z pełnym zaangażowaniem, przygotowując ciasto według przepisu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Dodawali kolejno produkty podając ich nazwy kaszubskie – mąka, cëczer, òléj, jôjka, proszk do pieczeniô, cytróna, bùlwòwô mączka, pùdercëczer. Na zakończenie zajęć kulinarnych wszyscy usiedli do odświętnie nakrytego stołu, aby z apetytem zjeść przygotowane wypieki.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11