Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Reset
Reset

WYPIEKI NA JASTRË

Uczniowie z klas II, III, VII i VIII Szkoły Podstawowej w Swornegaciach, brali udział  w warsztatach kulinarnych z kuchni kaszubskiej. Wielkimi krokami zbliżają się Jastrë (Wielkanoc), więc dzieci mogły zapoznać się z wypiekami, które właśnie w tym okresie goszczą na kaszubskich stołach. „Babki wielkanocne", które upiekli uczniowie są w tradycji kaszubskiej symbolem umiejętności i doskonałości. Wszyscy uczestnicy warsztatów pracowali z pełnym zaangażowaniem, przygotowując ciasto według przepisu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Dodawali kolejno produkty podając ich nazwy kaszubskie – mąka, cëczer, òléj, jôjka, proszk do pieczeniô, bùlwòwô mączka, pùdercëczer. Na zakończenie zajęć kulinarnych wszyscy  z apetytem zjedli przygotowane wypieki.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2024-04-03 13:49:12
Data edycji: 2024-04-03 13:51:50
Ilość wyświetleń: 57

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej