Uczniowie z klas II, III, VII i VIII Szkoły Podstawowej w Swornegaciach, brali udział w warsztatach kulinarnych z kuchni kaszubskiej. Wielkimi krokami zbliżają się Jastrë (Wielkanoc), więc dzieci mogły zapoznać się z wypiekami, które właśnie w tym okresie goszczą na kaszubskich stołach. „Babki wielkanocne", które upiekli uczniowie są w tradycji kaszubskiej symbolem umiejętności i doskonałości. Wszyscy uczestnicy warsztatów pracowali z pełnym zaangażowaniem, przygotowując ciasto według przepisu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Dodawali kolejno produkty podając ich nazwy kaszubskie – mąka, cëczer, òléj, jôjka, proszk do pieczeniô, bùlwòwô mączka, pùdercëczer. Na zakończenie zajęć kulinarnych wszyscy z apetytem zjedli przygotowane wypieki.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
Data dodania: 2024-04-03 13:49:12
Data edycji: 2024-04-03 13:51:50
Ilość wyświetleń: 152
Konkursy
Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!