15 marca bieżącego roku uczniowie z klas I, II i V ze Szkoły Podstawowej w Swornegaciach mogły wykazać się zdolnościami kulinarnymi. Wraz z nauczycielami regionalistami oraz instruktorami z Wiejskiego Domu Kultury brali udział w warsztatach kuchni kaszubskiej. Dzieci z niecierpliwością czekają na Święta Wielkanocne, więc już teraz postanowiły przygotować wielkanocne wypieki. Po starannym wyrobieniu kruchego ciasta, dodaniu wszystkich, niezbędnych składników dzieci przystapiły do jego rozwałkowania i wyciskania za pomocą foremek wybranych kształtów. Ciasteczka miały kształt zajączków, owieczek, jajeczek, kurczaków, zwierzątek itp. Tak przygotowane ciastka uczniowie kładli na blaszki, które wcześniej musieli nasmarować tłuszczem. Po upieczeniu pysznych ciastek maluchy mogły cieszyć się ich dekorowaniem, ozdabiając je lukrem oraz kolorowymi posypkami.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11