Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

ZDROWE ŻYWIENIE - UBIJANIE MASŁA

21 września 2017 roku uczniowie klasy IV wspólnie z opiekunem brali udział w warsztatach „Ubijania masła w czerzence", które odbywały się w Wiejskim Domu Kultury w Swornegaciach. Masło ubijano w drewnianym naczyniu zwanym „czerzenką”, składającego się ze spodu, nakładanego wierzchnika oraz długiego bijaka na kiju. Do dolnej części czerzenki wlano śmietanę, zbieraną specjalnie w tym celu z odstałego, ale słodkiego mleka. Następnie unoszono i opuszczano bijak, aż do dna czerzenki, czyli mieszano śmietanę w wyniku czego wytworzyły się grudki masła. Uczestnicy warsztatów cierpliwie przyglądali się ciekawemu, aczkolwiek nieco żmudnemu procesowi, w wyniku którego otrzymuje się masło. Następnie dzieci skosztowały wiejskiego chleba z masłem i dżemem. Uśmiechy na ich twarzach były jednoznaczne, smakował znakomicie. Wyrabianie masła to stare, zanikające już rzemiosło. Dziś niewiele osób to praktykuje. W skład ubijanego w powyższy sposób masła wchodzą wyłącznie naturalne składniki co jeszcze bardziej zachęca do podtrzymania tradycji i spożywania naturalnego, zdrowego masła.

Opracowała Marzena Borzyszkowska

Data dodania: 2017-09-21 20:51:00
Data edycji: 2018-11-11 20:53:30
Ilość wyświetleń: 769

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego! Nabór trwa jeszcze kilka dni!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji
Godło
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej