21 września 2017 roku uczniowie klasy IV wspólnie z opiekunem brali udział w warsztatach „Ubijania masła w czerzence", które odbywały się w Wiejskim Domu Kultury w Swornegaciach. Masło ubijano w drewnianym naczyniu zwanym „czerzenką”, składającego się ze spodu, nakładanego wierzchnika oraz długiego bijaka na kiju. Do dolnej części czerzenki wlano śmietanę, zbieraną specjalnie w tym celu z odstałego, ale słodkiego mleka. Następnie unoszono i opuszczano bijak, aż do dna czerzenki, czyli mieszano śmietanę w wyniku czego wytworzyły się grudki masła. Uczestnicy warsztatów cierpliwie przyglądali się ciekawemu, aczkolwiek nieco żmudnemu procesowi, w wyniku którego otrzymuje się masło. Następnie dzieci skosztowały wiejskiego chleba z masłem i dżemem. Uśmiechy na ich twarzach były jednoznaczne, smakował znakomicie. Wyrabianie masła to stare, zanikające już rzemiosło. Dziś niewiele osób to praktykuje. W skład ubijanego w powyższy sposób masła wchodzą wyłącznie naturalne składniki co jeszcze bardziej zachęca do podtrzymania tradycji i spożywania naturalnego, zdrowego masła.
Opracowała Marzena Borzyszkowska
89-608 Swornegacie
Szkolna 11